Water en elektriciteit in CuracaoAqualectra: leverancier van water en electriciteit

De nutsvoorzieningen op Curacao zijn, in vergelijking met ons omringende landen, van een erg hoog niveau. Dit is echter niet helemaal hoe de bevolking het ervaart.

Aqualectra is een bedrijf van de overheid dat verantwoordelijk is voor de productie en distributie van elektriciteit en drinkwater voor alle bedrijven en gezinnen op Curaçao. Helaas is de levering van elektriciteit niet altijd even gemakkelijk en heeft Curacao af en toe te kampen met stroomonderbrekingen van enkele uren. Dit gebeurt wanneer Aqualectra niet genoeg stroom kan leveren voor het hele eiland en genoodzaakt is om te gaan ‘schakelen’. Bepaalde wijken worden dan gedurende enkele uren afgesloten van het elektriciteitsnet. Indien mogelijk wordt dit van tevoren aangekondigd via de media maar meestal is het een verassing.

Het is mogelijk om een eigen generator aan te schaffen die stroom levert tijdens zo’n onderbreking maar een generator is vrij kostbaar en niet heel klein zodat de meeste mensen en zelfs veel bedrijven er niet voor kiezen.

Aqualectra heeft een fabriek aan de kustlijn en als je met een cruiseboot naar Willemstad vaart is de fabriek vaak het eerste wat je ziet. Er zijn dan ook plannen om deze fabriek te verplaatsen naar een ander deel van het eiland.

Stroom sterkte en stopcontacten op Curacao

In woningen zijn vaak stopcontacten voor apparatuur van 110 Volt (Amerikaanse standaard) maar in nieuwere huizen ook vaak van 220 Volt (Nederlandse standaard). De spanning van elektra die geleverd wordt ligt tussen de 127/220 Volt, 50 hertz. Je kunt dus zowel Nederlandse als Amerikaanse apparatuur gebruiken. Als je een koelkast hebt van 110 Volt en een stopcontact van 220 Volt dan kan je een transformator ertussen zetten die het verschil in sterkte neutraliseert. Deze zijn overal op het eiland verkrijgbaar.

Heb je bijvoorbeeld een laptop (110/220 Volt) met Nederlandse stekker en een Amerikaans stopcontact dan koop je voor een paar gulden een omvormer die alleen de vorm van de stekker verandert. Je hebt dan geen transformator nodig.

Alternatieve energiebronnen op Curaçao

Op Curaçao zijn enkele windmolen parken die vanuit de lucht zichtbaar zijn net voordat je op vliegveld Hato arriveert.
Sinds enkele jaren zijn er ook enkele bedrijven op het eiland die zonnepanelen leveren aan particulieren en bedrijven zoals Dutch Durables.

Curaçao is met haar vele zonne-uren natuurlijk uitermate geschikt voor deze vorm van energie opwekken. Je dient wel een vergunning aan te vragen bij Aqualectra voordat je deze panelen kunt laten plaatsen. Momenteel is het verkrijgen van deze vergunning een tijdrovende zaak.

Drinkwater

Het drinkwater op Curaçao is van erg goede kwaliteit. Het is zacht, bevat weinig kalk en geen chloor. Wel wordt er fluoride toegevoegd. Het water wordt dagelijks getest en is smaak- en geurloos. Je kunt het gewoon drinken uit de kraan maar denk er wel aan om een ijsklontje in je glas te gooien. Het water is niet echt koud. Daarom hebben de meeste mensen een kan met kraanwater in de koelkast staan zodat ze toch lekker koud water in kunnen schenken.

Consumenten en bedrijven ontvangen maandelijks een factuur van Aqualectra voor zowel hun elektra- als hun waterverbruik.
Voor consumenten geldt dat hoe meer water of elektriciteit je gebruikt, hoe hoger het tarief is dat in rekening wordt gebracht (progressief tarieven systeem). In vergelijking met Nederland zijn de kosten voor elektriciteit vrij hoog. Je kunt hierop besparen door zuinig om te gaan met het gebruik van airconditioners en door een energie-zuinige koelkast te kopen. Dit zijn meestal de grootste kostenposten. Ook een zwembadpomp kost al gauw Naf. 200 per maand.

Ga je zelf een huis bouwen op Curaçao? Bespreek met je architect de ligging van de woning ten opzichte van de wind én de zon. Door goed te letten op de positie van de woning op de kavel en de positie van ramen en overstekken kan je een milieuvriendelijk huis bouwen dat veel goedkoper in gebruik is.


Woningaanbod op CuracaoBlue Bay Ruime villa met prachtig uitzicht
€ 2.830.278
Deze villa is gelegen op het hoogst gelegen kavel van Blue Bay en de T-sectie. Vele vetrekken hebben daardoor zicht over de Caribische-Zee. Via de looppoort krijgt...
Bekijk details...
Mahuma - heerlijk huis in veilige en rustige buurt
€ 800
Het bestaat uit 3 slaapkamers en 2 badkamers, een keuken met eetbar en dubbele spoelbak, en een ruime woonkamer die uitkomt op de overdekte voorporch. Daarnaast...
Bekijk details...
Blue Bay - Tropische 4-slaapkamer villa met zwembad op golf resort
€ 629.000
Bij binnenkomst van de gezellige tropenvilla op de L-sectie van het Blue Bay Resort komt u in de ruime woonkamer van waaruit u het panorama uitzicht over de...
Bekijk details...
Seru Boca Estate - Prachtige moderne villa te huur op exclusief resort
€ 3.989
Deze recent gebouwde villa, met een ruim zwembad, bevindt zich op het landgoed Seru Boca in de plantage Santa Barbara. Op loopafstand van het Santa Barbara Beach...
Bekijk details...
Royal Palm Resort- Gezellige townhouse met 2 slaapkamers te koop
€ 229.436
Het resort is zeer centraal gelegen, dicht bij Willemstad en op loopafstand van verschillende stranden en gezellige restaurants. Het centrum van Willemstad bereikt...
Bekijk details...