ScholenScholen op Curacao 

Basisscholen op Curacao of Funderend Onderwijs.

A. Nederlandse scholen op Curacao
Curacao heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Aruba en St. Maarten, scholen waar Nederlands onderwijs gegeven. Op deze scholen wordt niet alleen les gegeven in de Nederlandse taal maar ook volgens dezelfde methodes als op scholen in Nederland. Deze Nederlandse scholen op Curacao zijn aangesloten bij de Stichting NOB (Nederlands Onderwijs in het Buitenland) en staan aldus onder toezicht van de Nederlandse onderwijsinspectie. Er is een uitstekende aansluiting op school wanneer kinderen van Curacao weer terug verhuizen naar Nederland. De Nederlandse scholen op Curacao zijn particuliere scholen wat betekent dat ouders schoolgeld betalen. De kosten van deze basisscholen variëren van ongeveer Naf. 6000 tot ongeveer Naf. 12.000 per kind per schooljaar. Vaak wordt dit door de werkgever betaald.

- Schroederschool is een school in de wijk Julianadorp. Deze school is vroeger gebouwd voor de kinderen van wie de vader werkte bij de Shell raffinaderij. Omdat dit de grootste school is kun je er altijd wel een plek vinden. Er zijn allerlei mogelijkheden voor kinderen die extra aandacht nodig hebben.
- Klein College ligt in de wijk Salina en is zo snel gegroeid dat de school is verdeeld over meerdere locaties in 1 straat. Klein College biedt ook ruimte aan kinderen die extra aandacht nodig hebben.
- Pipita Basisschool in de wijk Jongbloed, is een kleine school met slechts 4 klassen, en per klas 2 groepen. Het is vrij moeilijk om hier een plekje te krijgen omdat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is.

B. Nederlandstalige scholen op Curacao
De instructietaal op deze scholen is Nederlands maar de methodes waarmee gewerkt wordt en de inhoud van de lesstof zijn niet hetzelfde als in Nederland. De aansluiting met de Nederlandse school kan iets lastiger zijn maar er wordt prima onderwijs gegeven. Deze scholen zijn erg populair bij de lokale bevolking zodat er lange wachtlijsten zijn voor een plekje op 1 van deze scholen. Probeer daarom uw kind zo snel mogelijk in te schrijven!
- Marnix College (protestants)
- Johan van Walbeeck school (Openbaar)
- Dr. Albert Schweitzer school (protestants)
- George Charles Pire College (katholiek)

C. Engelstalige school op Curacao
International School Curacao staat in Emmastad en biedt onderwijs volgens het Amerikaanse systeem. Aan de hoge kwaliteit van onderwijs die hier gegeven wordt hangt wel een fors prijskaartje, zeker in de hogere klassen. Op de website vind je alle informatie over hun lesprogramma en de visie van de school

D. Papiamentstalige scholen op Curacao
Er zijn veel scholen in Curacao met Papiaments als voertaal. De klassen zijn vrij groot (30 kinderen in 1 klas is geen uitzondering) en er is niet veel Papiaments-talig lesmateriaal aanwezig. Daarom komt het ook voor dat er Nederlands lesmateriaal wordt gebruikt terwijl de leraar / lerares de uitleg in het Papiaments doet.

E. Speciaal onderwijs op Curacao
Divi Divi LOM school : deze school is er speciaal voor kinderen die een specifieke hulpvraag hebben waarmee de reguliere basisscholen hen niet voldoende kunnen helpen. Op de website vindt u hun toelatingseisen.

Middelbare scholen op Curacao en vervolgonderwijs op Curacao

A. Nederlandse Middelbare school op Curacao

- Het Vespucci College in Julianadorp is gelieerd met de Schroeder basisschool en biedt VMBO, HAVO en VWO opleidingen in het Nederlands. Het is een kleine school die veel aandacht biedt aan de individuele behoeften van haar leerlingen. Het Vespucci College is een privé school en de kosten bedragen tussen de Naf. 12.000 en Naf. 18.000 per jaar, afhankelijk van het studiejaar.

- Het Abel Tasman College biedt onderwijs in VMBO / VSBO, HAVO en VWO. In het examenjaar kan de leerling kiezen voor een Nederlands of Antilliaans diploma. Het is een erg kleine school met veel persoonlijke aandacht. De kosten van deze privé school liggen tussen de Naf. 18.000 en Naf. 22.000 per kind per jaar. In hetzelfde gebouw bevindt zich het Abel Tasman College dat de mogelijkheid biedt om in 1 jaar je diploma te behalen van de laatste 2 jaren van de HAVO of VWO. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het Luzac College in Nederland.

B. Nederlandstalig middelbaar onderwijs op Curacao

Op onderstaande scholen wordt Nederlandstalig onderwijs gegeven in VSBO (In Nederland is dit VMBO), HAVO en VWO. Deze scholen worden gesubsidieerd door de Curacaose overheid.
Marnix College
- Radulphus College 
- MIL College, - 
Maria Immaculata Lyceum, alleen HAVO / VWO
- Albert Schweitzer College VSBO 
- Albert schweitzer College Havo-VWO 

C. Engelstalige middelbare school op Curacao


The International School of Curacao biedt Engelstalig onderwijs volgens het Amerikaanse schoolsysteem. Na de Middle-school (bij ons 2-jarige brugklas) stroom je door naar de High-school die 4 jaar duurt. Met het diploma kun je terecht op vele HBO- opleidingen en enkele universiteiten in Nederland.

D. Papiaments-talige middelbare scholen in Curacao Er zijn vele middelbare scholen die VSBO / HAVO en VWO opleidingen verzorgen in het Papiaments. Deze scholen ontvangen subsidie van de Curaçaose overheid.

Vervolgonderwijs op Curacao

Na het behalen van een diploma van een middelbare school zijn er nog volop mogelijkheden om verder te studeren.
Enkele voorbeelden:

- College of the Dutch Caribbean, CDC, 3-jarige MBO opleidingen met Nederlands diploma

- University of the Dutch Caribbean, UDC, 4-jarige HBO opleiding met Nederlands diploma Beide scholen zijn gevestigd in Landhuis Groot Davelaar. Opleidingen kunnen zowel in voltijd als in deeltijd gevolgd worden waarbij nauw wordt samen gewerkt met scholen in Nederland. Het is mogelijk de opleiding in Curaçao te beginnen en deze in Nederland af te maken (of vice versa).

- University of Curacao (voorheen UNA), deze universiteit biedt universitaire studies in het Nederlands, Engels en Spaans.
Er zijn 4 faculteiten:
1. Sociaal Economisch
2. Juridisch
3. Technisch
4. Algemeen
Er zijn nog vele andere opleidingen op Curacao zoals diverse Engeltalige Medische Universiteiten en een MTS voor technisch onderwijs. Ook wordt MBO en HBO onderwijs op meerdere locaties aangeboden. 

School tijden en vervoer
Scholen op Curacao beginnen al vroeg, ergens tussen 7.15 en 8 uur. Daarom zijn de kinderen elke middag vrij, meestal ergens tussen 12.30 en 13.00 uur. Behalve op particuliere scholen is het nog vrij gebruikelijk om in uniform naar school te gaan. Dit kan zijn in voorgeschreven kleding die via school te kopen is maar vaak zijn de eisen wat soepeler en dragen de kinderen een spijkerbroek met daarop een poloshirt met het logo van hun school. Neem vanuit Nederland de schoolrapporten van uw kinderen mee en ook een verklaring van de directeur / rector van de school waarin deze verklaart dat uw kind daar lessen gevolgd heeft.
Omdat kinderen in Curacao niet veilig met de fiets naar school kunnen fietsen worden ze dagelijks gebracht en gehaald. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de locatie van de school van uw kinderen wanneer u een huis zoekt. 


Woningaanbod op CuracaoBlue Bay Ruime villa met prachtig uitzicht
€ 2.830.278
Deze villa is gelegen op het hoogst gelegen kavel van Blue Bay en de T-sectie. Vele vetrekken hebben daardoor zicht over de Caribische-Zee. Via de looppoort krijgt...
Bekijk details...
Mahuma - heerlijk huis in veilige en rustige buurt
€ 800
Het bestaat uit 3 slaapkamers en 2 badkamers, een keuken met eetbar en dubbele spoelbak, en een ruime woonkamer die uitkomt op de overdekte voorporch. Daarnaast...
Bekijk details...
Blue Bay - Tropische 4-slaapkamer villa met zwembad op golf resort
€ 629.000
Bij binnenkomst van de gezellige tropenvilla op de L-sectie van het Blue Bay Resort komt u in de ruime woonkamer van waaruit u het panorama uitzicht over de...
Bekijk details...
Seru Boca Estate - Prachtige moderne villa te huur op exclusief resort
€ 3.989
Deze recent gebouwde villa, met een ruim zwembad, bevindt zich op het landgoed Seru Boca in de plantage Santa Barbara. Op loopafstand van het Santa Barbara Beach...
Bekijk details...
Royal Palm Resort- Gezellige townhouse met 2 slaapkamers te koop
€ 229.436
Het resort is zeer centraal gelegen, dicht bij Willemstad en op loopafstand van verschillende stranden en gezellige restaurants. Het centrum van Willemstad bereikt...
Bekijk details...