Onroerend goed belastingen op CuracaoAls u een woning of een bouwkavel koopt op Curacao zijn er 2 soorten belasting die voor u van belang zijn.

A. De overdrachtsbelasting, deze betaalt u eenmalig wanneer u de woning of de bouwkavel koopt
B. De onroerende zaak belasting, deze betaalt u ieder jaar zo lang u eigenaar van het onroerend goed bent.

A. De Overdrachstbelasting en notariskosten

Bij overdrachten van onroerend goed is 4% overdrachtsbelasting verschuldigd over (in principe) de koopsom.

Bij hypotheken is ook schuldbriefzegel verschuldigd, dit is een belasting van twee promille over de hoofdsom.
Hypotheekakten en akten voor overdracht van onroerende zaken moeten worden ingeschreven bij het kadaster. Daarover zijn inschrijvingskosten verschuldigd. Deze bedragen ongeveer Naf. 910,00 voor een akte van overdracht en tenminste Naf. 725,00 maar niet meer dan Naf. 3.000,00 voor een hypotheekakte.
Daarnaast moet de notaris inzage nemen bij het kadaster om bepaalde zaken te controleren. Het kadaster brengt daarvoor ook kosten in rekening.

Om zelf een totaal van de kosten te berekenen klikt u op de volgende link naar de website van Notariskantoor Burgers & Fung A Loij in Curacao "Bereken tarief koopakte"

Bij een hypotheek zal meestal ook een risicoverzekering of een levensverzekering worden afgesloten en natuurlijk ook een brandverzekering met uitgebreide dekking. Die verzekeringskosten worden vaak door de financieringsinstelling via de notaris in rekening gebracht. Sommige banken brengen een afsluitprovisie in rekening.

(Bron: Notariskantoor Burgers & Fung A Loy, Curacao)

B. Onroerende Zaakbelasting: 


Per 1 januari 2014 betalen eigenaars van onroerend goed in Curacao  "onroerende zaakbelasting" in plaats van de grondbelasting.
De grondbelasting op Curacao bedroeg 0,345 procent van de geschatte waarde van de woning of de kavel. Dit is nu niet meer van toepassing.

De onroerende zaakbelasting, die door de regering werd ingevoerd om de Curaçaose financiën uit het slop te trekken, gaat uit van een progressief tarief.

En wel als volgt:

0,4 procent belasting wordt geheven op onroerende zaken tot 350.000 gulden;
0,5 procent voor zaken tussen 350.000 en 750.000 gulden, en
0,6 procent voor zaken boven 750.000 gulden.

Bij de aankoop van een terrein of huis zal meestal nog de onroerende zaak belasting en eventueel erfpacht over het restant van het lopende jaar betaald moeten worden.

Indien u nog verdere vragen hebt over onroerend goed belastingen op Curacao, stuur u dan een email aan margriet@realestate.cw


Woningaanbod op CuracaoJanwe - Goed onderhouden woning met mogelijkheden
€ 220.852
Op een ruim perceel van 775 m² eigendomsgrond staat deze goed onderhouden woning uit ca. 1975.  Recentelijk is de woning geschilderd en 3 jaar geleden is...
Bekijk details...
Green View - Luxueus begane grond appartement met verhuurmogelijkheden
€ 218.398
In dit prachtige appartementencomplex bieden wij aan: 14, één- en tweeslaapkamer appartementen met elk een woonoppervlakte van 111 m2 (inclusief 32 m2...
Bekijk details...
Blue Bay BK-30 - Prachtige splinternieuwe villa met zwembad
€ 676.788
Een mediterraan karakterDeze stijlvolle villa is niet de zoveelste strakke en moderne woning, maar onderscheidt zich daarvan door de mediterrane touch zowel in...
Bekijk details...
Jan Thiel - Gerenoveerde tropenwoning met zwembad en veel privacy
€ 2.900
Deze in 2021 gerenoveerde en gemoderniseerde tropenwoning ligt op een ruim perceel van 1250 m² en biedt ruim 240 m² woonoppervlak. De woning is omgeven...
Bekijk details...
Dominguito - Centraal gelegen woning met veel mogelijkheden
€ 1.374
Bij binnenkomst treft u de woonkamer met de open keuken. De keuken is voorzien van een 4-pits gasfornuis, dubbele spoelbak en een koelkast.Het huis beschikt over 3...
Bekijk details...