Onroerend goed belastingen op CuracaoAls u een woning of een bouwkavel koopt op Curacao zijn er 2 soorten belasting die voor u van belang zijn.

A. De overdrachtsbelasting, deze betaalt u eenmalig wanneer u de woning of de bouwkavel koopt
B. De onroerende zaak belasting, deze betaalt u ieder jaar zo lang u eigenaar van het onroerend goed bent.

A. De Overdrachstbelasting en notariskosten

Bij overdrachten van onroerend goed is 4% overdrachtsbelasting verschuldigd over (in principe) de koopsom.

Bij hypotheken is ook schuldbriefzegel verschuldigd, dit is een belasting van twee promille over de hoofdsom.
Hypotheekakten en akten voor overdracht van onroerende zaken moeten worden ingeschreven bij het kadaster. Daarover zijn inschrijvingskosten verschuldigd. Deze bedragen ongeveer Naf. 910,00 voor een akte van overdracht en tenminste Naf. 725,00 maar niet meer dan Naf. 3.000,00 voor een hypotheekakte.
Daarnaast moet de notaris inzage nemen bij het kadaster om bepaalde zaken te controleren. Het kadaster brengt daarvoor ook kosten in rekening.

Om zelf een totaal van de kosten te berekenen klikt u op de volgende link naar de website van Notariskantoor Burgers & Fung A Loij in Curacao "Bereken tarief koopakte"

Bij een hypotheek zal meestal ook een risicoverzekering of een levensverzekering worden afgesloten en natuurlijk ook een brandverzekering met uitgebreide dekking. Die verzekeringskosten worden vaak door de financieringsinstelling via de notaris in rekening gebracht. Sommige banken brengen een afsluitprovisie in rekening.

(Bron: Notariskantoor Burgers & Fung A Loy, Curacao)

B. Onroerende Zaakbelasting: 


Per 1 januari 2014 betalen eigenaars van onroerend goed in Curacao  "onroerende zaakbelasting" in plaats van de grondbelasting.
De grondbelasting op Curacao bedroeg 0,345 procent van de geschatte waarde van de woning of de kavel. Dit is nu niet meer van toepassing.

De onroerende zaakbelasting, die door de regering werd ingevoerd om de Curaçaose financiën uit het slop te trekken, gaat uit van een progressief tarief.

En wel als volgt:

0,4 procent belasting wordt geheven op onroerende zaken tot 350.000 gulden;
0,5 procent voor zaken tussen 350.000 en 750.000 gulden, en
0,6 procent voor zaken boven 750.000 gulden.

Bij de aankoop van een terrein of huis zal meestal nog de onroerende zaak belasting en eventueel erfpacht over het restant van het lopende jaar betaald moeten worden.

Indien u nog verdere vragen hebt over onroerend goed belastingen op Curacao, stuur u dan een email aan margriet@realestate.cw


Woningaanbod op CuracaoSalinja - Fantastisch huis met 5 slaapkamers en veel privacy
€ 1.593
Van een privé-dinerervaring door een chef-kok, een barbecue tot het hosten van een chique cocktailevenement of een enorm feest op het dak, het dek is een...
Bekijk details...
Piscadera - Leuke bungalow met zwembad in het Caribbean Beach Resort
€ 1.418
U komt binnen via deze bungalow, vanaf een zonnige veranda waar u kunt ontspannen en naar het zwembad kunt kijken. U komt de woning binnen via de woonkamer en...
Bekijk details...
Blue Bay - Ruime villa te koop met uitzicht over de golfbaan
€ 743.611
Met 5 slaapkamers, 3 badkamers, een ruime en lichte woonkamer met hoge plafonds en een buiten zitgedeelte is dit een prachtige woning gelegen aan een rustige...
Bekijk details...
Penstraat 23 Karakteristieke kantooretage van 120m te huur
€ 1.408
Door de goede lichtinval, het hoogwaardige materiaalgebruik en de ventilatie van frisse lucht voelt dit pand erg prettig aan. Het kantoor is volledig ingedeeld,...
Bekijk details...
Sunset Heights - Ruime hoek kavel te koop
€ 143.411
De kavel beslaat 1.200m2 eigendomsgrond en is hoog gelegen aan een cul de sac. Vanaf de kavel kijkt u uit over de hele zuidkant van het eiland.Neem voor meer...
Bekijk details...