Onroerend goed belastingen op CuracaoAls u een woning of een bouwkavel koopt op Curacao zijn er 2 soorten belasting die voor u van belang zijn.

A. De overdrachtsbelasting, deze betaalt u eenmalig wanneer u de woning of de bouwkavel koopt
B. De onroerende zaak belasting, deze betaalt u ieder jaar zo lang u eigenaar van het onroerend goed bent.

A. De Overdrachstbelasting en notariskosten

Bij overdrachten van onroerend goed is 4% overdrachtsbelasting verschuldigd over (in principe) de koopsom.

Bij hypotheken is ook schuldbriefzegel verschuldigd, dit is een belasting van twee promille over de hoofdsom.
Hypotheekakten en akten voor overdracht van onroerende zaken moeten worden ingeschreven bij het kadaster. Daarover zijn inschrijvingskosten verschuldigd. Deze bedragen ongeveer Naf. 910,00 voor een akte van overdracht en tenminste Naf. 725,00 maar niet meer dan Naf. 3.000,00 voor een hypotheekakte.
Daarnaast moet de notaris inzage nemen bij het kadaster om bepaalde zaken te controleren. Het kadaster brengt daarvoor ook kosten in rekening.

Om zelf een totaal van de kosten te berekenen klikt u op de volgende link naar de website van Notariskantoor Burgers & Fung A Loij in Curacao "Bereken tarief koopakte"

Bij een hypotheek zal meestal ook een risicoverzekering of een levensverzekering worden afgesloten en natuurlijk ook een brandverzekering met uitgebreide dekking. Die verzekeringskosten worden vaak door de financieringsinstelling via de notaris in rekening gebracht. Sommige banken brengen een afsluitprovisie in rekening.

(Bron: Notariskantoor Burgers & Fung A Loy, Curacao)

B. Onroerende Zaakbelasting: 


Per 1 januari 2014 betalen eigenaars van onroerend goed in Curacao  "onroerende zaakbelasting" in plaats van de grondbelasting.
De grondbelasting op Curacao bedroeg 0,345 procent van de geschatte waarde van de woning of de kavel. Dit is nu niet meer van toepassing.

De onroerende zaakbelasting, die door de regering werd ingevoerd om de Curaçaose financiën uit het slop te trekken, gaat uit van een progressief tarief.

En wel als volgt:

0,4 procent belasting wordt geheven op onroerende zaken tot 350.000 gulden;
0,5 procent voor zaken tussen 350.000 en 750.000 gulden, en
0,6 procent voor zaken boven 750.000 gulden.

Bij de aankoop van een terrein of huis zal meestal nog de onroerende zaak belasting en eventueel erfpacht over het restant van het lopende jaar betaald moeten worden.

Indien u nog verdere vragen hebt over onroerend goed belastingen op Curacao, stuur u dan een email aan margriet@realestate.cw


Woningaanbod op CuracaoBlue Bay Ruime villa met prachtig uitzicht
€ 2.830.278
Deze villa is gelegen op het hoogst gelegen kavel van Blue Bay en de T-sectie. Vele vetrekken hebben daardoor zicht over de Caribische-Zee. Via de looppoort krijgt...
Bekijk details...
Mahuma - heerlijk huis in veilige en rustige buurt
€ 800
Het bestaat uit 3 slaapkamers en 2 badkamers, een keuken met eetbar en dubbele spoelbak, en een ruime woonkamer die uitkomt op de overdekte voorporch. Daarnaast...
Bekijk details...
Blue Bay - Tropische 4-slaapkamer villa met zwembad op golf resort
€ 629.000
Bij binnenkomst van de gezellige tropenvilla op de L-sectie van het Blue Bay Resort komt u in de ruime woonkamer van waaruit u het panorama uitzicht over de...
Bekijk details...
Seru Boca Estate - Prachtige moderne villa te huur op exclusief resort
€ 3.989
Deze recent gebouwde villa, met een ruim zwembad, bevindt zich op het landgoed Seru Boca in de plantage Santa Barbara. Op loopafstand van het Santa Barbara Beach...
Bekijk details...
Royal Palm Resort- Gezellige townhouse met 2 slaapkamers te koop
€ 229.436
Het resort is zeer centraal gelegen, dicht bij Willemstad en op loopafstand van verschillende stranden en gezellige restaurants. Het centrum van Willemstad bereikt...
Bekijk details...