Huis kopen op Curacao?Een huis kopen in het buitenland is vaak een spannende onderneming die veel vragen en onduidelijkheid oplevert omdat ieder land zijn eigen wetten en regels heeft omtrent de aankoop en verkoop van onroerend goed. Curacao is onderdeel van het Nederlandse Koninkrijk en daarom zijn de wetten omtrent het (ver)kopen van een huis in Curacao vrijwel gelijk aan die in Nederland. Als (ver)koper van een kavel of huis op Curacao kunt u bovendien vertrouwen op de afhandeling van de overdracht door de notaris. De notaris op Curacao wordt benoemd en beëdigd door de gouverneur van Curacao.

Hieronder een globaal idee van wat u kunt verwachten gedurende de aankoop van een woning, gezien vanuit het perspectief van de koper(s).

Kopers brengen een bod uit
Dit is het! U heeft uw droomwoning op Curacao gevonden, heeft de “vragenlijst voor verkoop van een woning” bekeken, heeft de woning naast vergelijkbare beschikbare woningen gelegd, heeft een en ander met uw makelaar besproken en heeft een bod uitgebracht. Mogelijk accepteren de verkopers uw eerste bod, maar in de meeste gevallen krijgt u een tegenbod. Het is gebruikelijk dat er diverse keren heen en weer geboden wordt, en een makelaar kan u goed door deze stressvolle periode heen helpen.

Er vind een woninginspectie plaats
Het kan verstandig zijn om een bouwkundig inspectie te laten plaatsvinden. Uw makelaar adviseert u hierbij graag. Een bouwkundige bezoekt dan de woning en wijst u op kleinere en grotere bestaande en op handen zijnde problemen. Hij kan u voorzien van een overzicht met werkzaamheden die hij aanbeveelt. Op basis van het inspectierapport kunt u met de verkopers bespreken of zij bereid zijn alle werkzaamheden of een deel daarvan te laten uitvoeren voeren. Soms kan het handiger zijn om een korting te bedingen en de werkzaamheden zelf te laten uitvoeren.

De verkopers accepteren
Wanneer iedereen blij is met de voorwaarden van verkoop is er sprake van een overeenkomst en wordt een koopovereenkomst opgesteld. Uw makelaar maakt een kopie van uw legitimatiebewijs en verifieert uw verblijfplaats. Aansluitend tekenen kopers en verkopers de overeenkomst.

Kopers doen een aanbetaling op een derdenrekening bij het gekozen notariskantoor
Om uw intentie tot aankoop te bekrachtigen, stort u een aanbetaling. Deze aanbetaling gaat niet direkt naar de verkopers, maar naar een derdenrekening van het gekozen notariskantoor. De aanbetaling bedraagt meestal 10% en wordt bij overdracht verrekend met het totaal verschuldigde bedrag.

Kopers vragen een hypotheek aan
Het is handig om een akkoord van financiering bij de bank aan te vragen voordat men een woning gaat zoeken. Als dit niet gebeurd is dan begint nu het process van het aanvragen van een hypotheek. Dit duurt vaak 6 tot 8 weken.

De hypotheekverstrekker checkt de eigendomshistorie en laat de woning taxeren
De hypotheekverstrekker heeft deze essentiele informatie nodig alvorens tot verstrekking van een lening wordt overgegaan. Wanneer de woninginspectie, taxatie en de eigendomshistorie in orde zijn, kan overgegaan worden tot de overdacht.

De dag van overdracht
Wanneer de termijn van eventuele ontbindende voorwaarden is verlopen en de financiering rond is, komen alle partijen bijeen in het notariskantoor om de akte van overdracht te ondertekenen. Wanneer een partij niet in persoon aanwezig kan zijn om te tekenen, kan de notaris gevolmachtigd worden om de hypotheekakte namens deze partij te ondertekenen.

Tijd om in te pakken
Wanneer de handtekeningen aan het opdrogen zijn, is het tijd om elkaar te feliciteren en te beginnen met inpakken.


Woningaanbod op CuracaoSalinja - Fantastisch huis met 5 slaapkamers en veel privacy
€ 1.593
Van een privé-dinerervaring door een chef-kok, een barbecue tot het hosten van een chique cocktailevenement of een enorm feest op het dak, het dek is een...
Bekijk details...
Piscadera - Leuke bungalow met zwembad in het Caribbean Beach Resort
€ 1.418
U komt binnen via deze bungalow, vanaf een zonnige veranda waar u kunt ontspannen en naar het zwembad kunt kijken. U komt de woning binnen via de woonkamer en...
Bekijk details...
Blue Bay - Ruime villa te koop met uitzicht over de golfbaan
€ 743.611
Met 5 slaapkamers, 3 badkamers, een ruime en lichte woonkamer met hoge plafonds en een buiten zitgedeelte is dit een prachtige woning gelegen aan een rustige...
Bekijk details...
Penstraat 23 Karakteristieke kantooretage van 120m te huur
€ 1.408
Door de goede lichtinval, het hoogwaardige materiaalgebruik en de ventilatie van frisse lucht voelt dit pand erg prettig aan. Het kantoor is volledig ingedeeld,...
Bekijk details...
Sunset Heights - Ruime hoek kavel te koop
€ 143.411
De kavel beslaat 1.200m2 eigendomsgrond en is hoog gelegen aan een cul de sac. Vanaf de kavel kijkt u uit over de hele zuidkant van het eiland.Neem voor meer...
Bekijk details...