Huis kopen op Curacao?Een huis kopen in het buitenland is vaak een spannende onderneming die veel vragen en onduidelijkheid oplevert omdat ieder land zijn eigen wetten en regels heeft omtrent de aankoop en verkoop van onroerend goed. Curacao is onderdeel van het Nederlandse Koninkrijk en daarom zijn de wetten omtrent het (ver)kopen van een huis in Curacao vrijwel gelijk aan die in Nederland. Als (ver)koper van een kavel of huis op Curacao kunt u bovendien vertrouwen op de afhandeling van de overdracht door de notaris. De notaris op Curacao wordt benoemd en beëdigd door de gouverneur van Curacao.

Hieronder een globaal idee van wat u kunt verwachten gedurende de aankoop van een woning, gezien vanuit het perspectief van de koper(s).

Kopers brengen een bod uit
Dit is het! U heeft uw droomwoning op Curacao gevonden, heeft de “vragenlijst voor verkoop van een woning” bekeken, heeft de woning naast vergelijkbare beschikbare woningen gelegd, heeft een en ander met uw makelaar besproken en heeft een bod uitgebracht. Mogelijk accepteren de verkopers uw eerste bod, maar in de meeste gevallen krijgt u een tegenbod. Het is gebruikelijk dat er diverse keren heen en weer geboden wordt, en een makelaar kan u goed door deze stressvolle periode heen helpen.

Er vind een woninginspectie plaats
Het kan verstandig zijn om een bouwkundig inspectie te laten plaatsvinden. Uw makelaar adviseert u hierbij graag. Een bouwkundige bezoekt dan de woning en wijst u op kleinere en grotere bestaande en op handen zijnde problemen. Hij kan u voorzien van een overzicht met werkzaamheden die hij aanbeveelt. Op basis van het inspectierapport kunt u met de verkopers bespreken of zij bereid zijn alle werkzaamheden of een deel daarvan te laten uitvoeren voeren. Soms kan het handiger zijn om een korting te bedingen en de werkzaamheden zelf te laten uitvoeren.

De verkopers accepteren
Wanneer iedereen blij is met de voorwaarden van verkoop is er sprake van een overeenkomst en wordt een koopovereenkomst opgesteld. Uw makelaar maakt een kopie van uw legitimatiebewijs en verifieert uw verblijfplaats. Aansluitend tekenen kopers en verkopers de overeenkomst.

Kopers doen een aanbetaling op een derdenrekening bij het gekozen notariskantoor
Om uw intentie tot aankoop te bekrachtigen, stort u een aanbetaling. Deze aanbetaling gaat niet direkt naar de verkopers, maar naar een derdenrekening van het gekozen notariskantoor. De aanbetaling bedraagt meestal 10% en wordt bij overdracht verrekend met het totaal verschuldigde bedrag.

Kopers vragen een hypotheek aan
Het is handig om een akkoord van financiering bij de bank aan te vragen voordat men een woning gaat zoeken. Als dit niet gebeurd is dan begint nu het process van het aanvragen van een hypotheek. Dit duurt vaak 6 tot 8 weken.

De hypotheekverstrekker checkt de eigendomshistorie en laat de woning taxeren
De hypotheekverstrekker heeft deze essentiele informatie nodig alvorens tot verstrekking van een lening wordt overgegaan. Wanneer de woninginspectie, taxatie en de eigendomshistorie in orde zijn, kan overgegaan worden tot de overdacht.

De dag van overdracht
Wanneer de termijn van eventuele ontbindende voorwaarden is verlopen en de financiering rond is, komen alle partijen bijeen in het notariskantoor om de akte van overdracht te ondertekenen. Wanneer een partij niet in persoon aanwezig kan zijn om te tekenen, kan de notaris gevolmachtigd worden om de hypotheekakte namens deze partij te ondertekenen.

Tijd om in te pakken
Wanneer de handtekeningen aan het opdrogen zijn, is het tijd om elkaar te feliciteren en te beginnen met inpakken.


Woningaanbod op CuracaoBlue Bay Ruime villa met prachtig uitzicht
€ 2.830.278
Deze villa is gelegen op het hoogst gelegen kavel van Blue Bay en de T-sectie. Vele vetrekken hebben daardoor zicht over de Caribische-Zee. Via de looppoort krijgt...
Bekijk details...
Mahuma - heerlijk huis in veilige en rustige buurt
€ 800
Het bestaat uit 3 slaapkamers en 2 badkamers, een keuken met eetbar en dubbele spoelbak, en een ruime woonkamer die uitkomt op de overdekte voorporch. Daarnaast...
Bekijk details...
Blue Bay - Tropische 4-slaapkamer villa met zwembad op golf resort
€ 629.000
Bij binnenkomst van de gezellige tropenvilla op de L-sectie van het Blue Bay Resort komt u in de ruime woonkamer van waaruit u het panorama uitzicht over de...
Bekijk details...
Seru Boca Estate - Prachtige moderne villa te huur op exclusief resort
€ 3.989
Deze recent gebouwde villa, met een ruim zwembad, bevindt zich op het landgoed Seru Boca in de plantage Santa Barbara. Op loopafstand van het Santa Barbara Beach...
Bekijk details...
Royal Palm Resort- Gezellige townhouse met 2 slaapkamers te koop
€ 229.436
Het resort is zeer centraal gelegen, dicht bij Willemstad en op loopafstand van verschillende stranden en gezellige restaurants. Het centrum van Willemstad bereikt...
Bekijk details...